• Передмістя Києва, Зазим'є
  • вул. Промислова, 6
  • Пн-Пт с 9:00 до 19:00
  • Сб,Нд с 10:00 до 17:00
avtofishki.com.ua

Особливості буксирування авто з АКПП

  • Особливості буксирування авто з АКПП


Власники автомобілів, які мають АКПП, часто стикаються з важливим питанням: Чи можна тягнути машину на автоматі? Справа в тому, що з цього приводу можна зустріти в інтернеті або від знайомих найрізноманітніші думки та припущення. Тому варто розібратися, як же робити правильно. Люди дотримуються суперечливих думок стосовно цього питання:


  1. Дехто стверджує, що буксирування авто на автоматі зовсім неприпустиме і завжди потрібно викликати евакуатор, якщо авто не може їхати власним ходом.
  2. Інші ж не бачать у буксируванні авто з коробкою автомат жодних проблем.
  3. А третя думка — буксирування автомобіля з АКПП можливе при дотриманні простих рекомендацій.


Чи можна буксирувати авто на автоматі — це питання сьогодні дуже актуальне і воно цікавить велику кількість автолюбителів. Справа в тому, що останнім часом автомобілі, обладнані тим чи іншим варіантом АКПП, користуються величезним попитом. Не тільки новачки, а й професійні, досвідчені водії бачать багато переваг їздити на автоматі: керування машиною максимально комфортне і вимагає мінімум відволікань, тому що немає потреби в постійному перемиканні передач і використовується лише дві педалі — газ та гальмо.



Чому постає питання: чи можна буксирувати машину з коробкою автомат?


Перш ніж розібратися з питанням, як буксирувати авто на автоматі, варто визначитися з тим, чому воно виникає, як саме буксирування впливає на коробку. Якщо говорити про машини з механікою — під час руху автомобіля з нейтральною передачею в рух приходить лише 1 шестерня з усієї коробки. Це не створює практично жодного тертя. Тому, у разі поломки, машину можна відтягнути на необхідну відстань. Коробка автомат влаштована за іншим принципом, тому це впливає на те, як буксирувати машину на автоматі.


На фото ручка АКПП у чорному кольорі. Поруч розташована панель приладів


На відміну від механіки, конструкція АКПП передбачає крутний момент у всьому механізмі трансмісії під час руху авто. Примітно, що в автоматичній коробці використовується масло, яке циркулює виключно при включенні запалювання. Якщо двигун не заведений масло не циркулює за системою. Під час руху машини навіть з вимкненим двигуном елементи АКПП рухаються. Отже, вони працюють «у суху». У разі роботи автоматичної коробки без необхідного мастила її вузли швидше зношуються і може пошкодитися вся трансмісія.


Відмінності буксирування машини на автоматі та на ручній трансмісії


У тому, як буксирувати машину на механіці практично немає жодних труднощів та ризиків. Завдяки максимально простому пристрою трансмісії унеможливлюється тертя деталей під час пересування. Завдяки цьому, допускається пересування автомобіля практично на будь-які, навіть довгі відстані. Автолюбителі можуть зовсім не перейматися працездатністю механічної коробки після того, як машину тягнули. Достатньо дотримуватися лише однієї умови — поставити нейтральну передачу.

Ситуація з автоматом дещо складніша. Беручи до уваги той факт, що автоматична коробка передач більш чутлива до мастила, варто запобігти масляному голодуванню АКПП. За умови дотримання важливих вимог, можна буксирувати машину на автоматі без ризику для її працездатності. Потрібно врахувати одну з ключових умов:


  • Транспортувати автомобіль із заведеним двигуном, завдяки чому буде задіяний масляний насос, і автоматична коробка передач зможе отримувати достатньо змащення.
  • Дотримуватися швидкісного режиму – не перевищувати 40 км/год. І дотримуватися інтервального руху – після 40 хвилин руху, дати машині 40-хвилинний відпочинок.


Рекомендації як тягнути машину на автоматі


Більшість виробників автомобілів у посібнику до використання транспортного засобу досить докладно описують рекомендації, як буксирувати машину на автоматі. Важливо уважно ознайомитися з ними і ретельно дотримуватись — так можна убезпечити себе від серйозних поломок АКПП. Хоча в більшості випадків можна тягнути машину на автоматі, є й винятки. Щодо деяких моделей машин з коробкою автомат виробники категорично забороняють їхнє буксирування..


На фото чоловік біля передньої частини автомобіля. Капот відкрито. Він уважно дивиться в автомобільну інструкцію та смартфон


Якщо ж жорсткої заборони на буксирування немає, з'ясуйте, чи надав виробник інструкцію, як воно здійснюється. У тому випадку, якщо подібне керівництво є, автомобілісту варто суворо дотримуватись викладених у ньому рекомендацій. Якщо керівництва в інструкції з цього приводу немає, дотримуйтесь загальних правил:


  • Перед тим, як буксирувати машину автомат, залийте ATF до максимального рівня. По прибутті до місця призначення злийте ATF до стандартної позначки.
  • Розблокуйте кермо, повернувши ключ запалювання.
  • Селектор АКПП переведіть в положення N. Якщо автоматика не дозволяє пересунути селектор у потрібне положення, знайдіть на важелі АКПП заглушку, зніміть її та, натиснувши викруткою на кнопку під заглушкою, пересуньте селектор у потрібне положення.
  • Під час буксирування постійно стежте за температурою в АКПП. У разі її підвищення до критичного рівня, негайно зупиніть автомобіль і дайте коробці охолонути.
  • Дотримуйтесь швидкісного режиму – не вище 40 км/год.
  • Автомобіль не повинен бути в русі понад 40 хвилин.
  • Максимальна відстань буксирування – не більше ніж 40 км.



Ці прості рекомендації дозволять безпечно відтягнути машину з АКПП до найближчої СТО, де майстри зможуть усунути несправність.


До речі, зверніть увагу в нашому інтрнет-магазині на килимки для вашого автомобіля. У нас великий вибір бюджетних килимків, а також, відмінне поєднання ціни та якості. Ознайомиться з ізними варіантами можна ось тут: килимки в багажник, гумові та ворсові килимки

Related Articles

Related Products

БУКСИРУВАЛЬНЫЙ ТРОС 2Т 4.5М*60ММ П-ПРОПИЛЕН PVC

БУКСИРУВАЛЬНЫЙ ТРОС 2Т 4.5М*60ММ П-ПРОПИЛЕН PVC

Трос ленточного типа 2,5т с крюками для более удобного крепления. Способ упаковки: сумка. ..

340 грн

Буксировочный трос 5 тонн (5 М * 60 ММ) (полипропилен) Lavita

Буксировочный трос 5 тонн (5 М * 60 ММ) (полипропилен) Lavita

Трос ленточного типа 5т с крюками для более удобного крепления. Способ упаковки: сумка. ..

480 грн

БУКСИРУВАЛЬНЫЙ ТРОС 6Т 5М*60ММ П-ПРОПИЛЕН СУМКА

БУКСИРУВАЛЬНЫЙ ТРОС 6Т 5М*60ММ П-ПРОПИЛЕН СУМКА

Трос ленточного типа 6т с крюками для более удобного крепления. Способ упаковки: сумка. ..

580 грн

БУКСИРУВАЛЬНЫЙ ТРОС 7Т 6М металический сумка с пластиковм покрыт

БУКСИРУВАЛЬНЫЙ ТРОС 7Т 6М металический сумка с пластиковм покрыт

Трос металлический 7 тонн с 2 литыми крюками и пластиковым покрытием. Длинна состовляет 6 мет..

0 грн