• Передмістя Києва, Зазим'є
  • вул. Промислова, 6
  • Пн-Пт с 9:00 до 19:00
  • Сб,Нд с 10:00 до 17:00
avtofishki.com.ua

Автомобільні килимки. У чому їх користь?

  • Автомобільні килимки. У чому їх користь?


Не завжди автомобілісти можуть дозволити собі регулярно відвідувати мийку або оплачувати професійну хімчистку. У той же час багато хто хоче, щоб салон їх машини завжди виглядав бездоганно. Щоб цього домогтися, варто врахувати, для чого потрібні автомобільні килимки і в чому їх користь.


Корисний аксесуар


При покупці автомобіля досвідчений водій обов'язково зверне увагу, чи є в ньому додаткове покриття для підлоги. Килимки на підлозі в машині — настільки звичне явище, що складається враження, ніби вони від самого початку входять до комплектації.

Найчастіше нелегко захистити автомобіль від бруду і води в негоду або під час позаміських поїздок. Особливо це стосується холодного та сльотавого сезону. Ну а якщо постійними пасажирами бувають маленькі діти або тварини, підтримувати чистоту в салоні й багажнику машини ще складніше.


На фото в салоні автомобіля на водійському місці сидить пес коричнево-рудого окрасу


В першу чергу саме для підтримки чистоти й використовуються килимки для автомобіля, які виготовляються з різних матеріалів:

  • резини,
  • ворсу,
  • пластику,
  • поліуретану,
  • текстилю.

Вони невибагливі в експлуатації — досить регулярно їх витрушувати, пилососити або промивати водою. При цьому не слід переживати, що волога зашкодить днищу авто, адже, наприклад, гумові килимові покриття водонепроникні. Вони дуже доречні в сиру та морозну погоду.


Види і призначення автокилимків


Автомобільний килимок — не предмет розкошів, а, скоріше, необхідний елемент обладнання авто. Цей аксесуар буває різних типів і різновидів, використовується не тільки в салоні транспортного засобу, але й в багажному відділенні.

Як правило, оновлюючи комплект килимків для салону, водії враховують практичність і декоративні функції. А ось до виробів для багажника вони зазвичай не пред'являють високих вимог. І все ж до їх вибору теж потрібно підходити відповідально. Бажано не просто обмежитися покупкою моделі, виготовленої для конкретної марки машини. Слід врахувати мету й інтенсивність експлуатації багажного відсіку.


Моделі для багажника


Хоча в багажне відділення не потрапляє сніг або дощ, без автокилимків все одно не обійтися. Часто в багажник поміщаються предмети або об'єкти, які можуть пошкодити або забруднити його «рідне» покриття.

У робочому авто будівельники, наприклад, постійно перевозять лакофарбові матеріали, грунти та інше — те, що може пролитися і залишити плями. А якщо в багажнику щось просиплется, тоді сміття, що скупчилося або пісок легко забруднять інший багаж.

В цьому випадку килимок — надійний помічник автовласника. Але щоб звести до мінімуму кількість подібних слідів, плям або потертостей, слід правильно підібрати аксесуар. Якісний килимок в багажнику виконує цілий ряд функцій:

  • запобігає механічним пошкодженням, таким як подряпини і потертості;
  • забезпечує захист від вологи, точкових ударів;
  • допомагає підтримувати чистоту всередині відділення, оскільки пісок або сміття залишається на поверхні покриття.

Якщо багажник використовується рідко і лише для транспортування особистих речей, то доречними будуть моделі текстильних килимків. Вони зносостійкі, добре вбирають вологу. Але при активній експлуатації бажано вибрати більш міцний і товстий килим — поліуретановий або гумовий.


На фото відкритий багажник автомобіля повністю заставлений валізами, сумками і речами яскравих кольорів


Своєчасно помістивши в багажник цей практичний аксесуар, водій збереже відділення в належному стані, що значно спростить догляд за транспортним засобом в цілому.


Для чого необхідний килимок в салоні машини


Підібравши практичну модель в потрібному кольорі, можна створити неповторний інтер'єр в салоні. Але килимки автомобільні створені не тільки для краси. Їх головне призначення полягає в тому, щоб забезпечувати:

  1. Збереження підлогового покриття і днища автомобіля. Виріб захищає основне килимове покриття в салоні та металеве днище від постійного впливу вологи і бруду. В іншому випадку на підлозі може з'явитися корозія або грибок.
  2. Комфортні відчуття. Багато сучасних килимків ефективно поглинають шум і вібрації під час руху, а всередині салону завжди буде затишно.
  3. Порядок і чистоту. Непримітне на вигляд покриття допомагає запобігти утворенню забруднень, які згодом було б складно ліквідувати. Листя, вода, вуличний бруд, їжа не заподіють серйозної шкоди, якщо на підлозі лежать міцні автокилимки.

Ці корисні аксесуари прекрасно захищають салон не тільки від вологи, але і пилу, який складно вичистити пилососом. Недорогі покриття, наприклад, гумові, зазвичай мають бортики по краях. Завдяки цьому вода, сніг або вуличний бруд зі взуття не потрапляє за їх межі.


На фото на мокрому поліуретановому килимку в багажнику автомобіля лежать гумові чоботи бірюзового кольору


Перевага поліуретанових аналогів полягає в тому, що вони більш довговічні та зносостійкі. Крім того, полімер не втрачає еластичності при морозі, як, наприклад, резинопластик. На ньому не утворюються тріщини, що знижують рівень захисту від води, його легше витягти при низьких температурах.


Особливості вибору відповідної моделі


Щоб аксесуар справлявся зі своїми завданнями, при покупці необхідно все зважити. Зараз не складно придбати найрізноманітніші моделі, які різняться між собою формами, розмірами, матеріалами та вартістю.

Сучасні виробники виготовляють фірмові покриття для підлоги під певні марки і навіть моделі машин. Тому сьогодні кожен може вибрати той варіант, який відмінно впишеться в дизайн його салону авто.

Діляться килимки на кілька категорій:

  1. Модельні. Ці аксесуари виготовляються під конкретні моделі машин і найкращим чином покривають поверхню підлоги, забезпечуючи комфорт, а також захист від вологи і сміття.
  2. Універсальні. Підходять практично для всіх моделей більшості марок легкових транспортних засобів і позашляховиків.
  3. Оригінальні. Ідеально підходять, якщо виготовляються компанією-виробником даної марки автомобіля, але коштують дорожче. Оригінальні ворсові вироби високої якості мають прогумовану основу, що не дає волозі проникати на оббивку машини. Але такі килимові вироби не так легко чистити і вони довго просихають, через що з часом втрачають первинний вигляд. Текстильні моделі частіше здають в хімчистку, так як на них можуть утворюватися плями від побутових миючих засобів.

Універсальний автокилимок можна застосувати в будь-якому випадку, так як він правильно лягає на будь-яку поверхню і виконує своє призначення: акуратно вписується у відведені параметри, захищаючи підлогове покриття в машині.


Корисні рекомендації


Підхожим можна назвати килимок, який відповідає кільком вимогам:

  1. Добре закріплюється.
  2. Підходить під параметри днища автомобіля і відповідає габаритам багажника.
  3. Не промокає, а вбирає вологу або утримує її.
  4. Збирає пил.
  5. Вписується в інтер'єр.
  6. Легко піддається чищенню.

Оскільки на місцевому ринку буває непросто придбати виріб, що виконує поставлені умови, багато хто купує захисні автокилимки через інтернет-магазин, де зазвичай представлений широкий асортимент подібних товарів. Для кожної моделі машини пропонуються вироби з різних матеріалів, кольорів та різних виробників.


Related Articles