• Передмістя Києва, Зазим'є
  • вул. Промислова, 6
  • Пн-Пт с 9:00 до 19:00
  • Сб,Нд с 10:00 до 17:00
avtofishki.com.ua

Аварійний знак

  • Аварійний знак

Що означає знак аварійної зупинки на узбіччі дороги? Вірно, перед нами поломка або аварія. Існує безліч причин через які використовується цей знак, але найчастіше водій виставляє його коли автомобіль став несправним або потрапив в аварію. Іноді можуть виникати питання: яким повинен бути знак аварійної зупинки, на якій відстані його виставити, чи обов'язково це робити, чи включати при цьому "аварійку"? Спробуємо відповісти на ці питання.



Яким повинен бути знак аварійної зупинки?


Отже, яким повинен бути аварійний знак? Згідно ГОСТ 24333-97 – знак аварійної зупинки має являти собою рівносторонній трикутник, виготовлений із світлоповертальних планок червоного кольору з внутрішньою флуоресцентною вставкою червоного кольору. Завдяки флуоресцентної вставці, знак аварійної зупинки буде добре помітний як вночі, так і вдень, оскільки від сонячних променів або світла фар ця вставка буде відбиватися яскраво насиченим червоним кольором, який змусить звернути на себе увагу.


Деякі водії купують готові набори автомобіліста. До стандартного комплекту автомобільного набору, вже входить знак аварійної зупинки.


Знак аварійної зупинки. На якій відстані?


Знак аварійної зупинки виставляється на відстані що забезпечує безпеку дорожнього руху, але:

  1. не ближче ніж 20 м до транспортного засобу в населених пунктах
  2. і 40 м поза населеними пунктами.


На фото знак аварійної зупинки. Його виставили на відстані десяти метрів від автомобіля


Зауважимо, що знак аварійної зупинки виставляється на безпечній відстані, це означає що ми повинні встановити знак аварійної зупинки на такій відстані, щоб попередити інших водіїв про небезпеку і вони встигли зреагувати, наприклад зменшили швидкість.


Чи водій зобов'язаний виставити знак аварійної зупинки?


Якщо сталася дорожньо-транспортна пригода (ДТП) або вимушена зупинка в місцях з обмеженою оглядовістю дороги хоча б в одному напрямку 100 м, і аварійний знак в наявності, то водій зобов'язаний виставити знак аварійної зупинки. Можливо, якщо в автомобілі відсутній знак аварійної зупинки, це може зробити інший водій, який прийшов на допомогу.


На фото три знаки аварійної зупинки на білому тлі


Застосування аварійної сигналізації та знаку аварійної зупинки


Варто зауважити, що застосування знака аварійної зупинки - це лише один із пунктів, який попереджає інших водіїв та учасників дорожнього руху, щоб вони були уважними до того, що їх чекає попереду. Іншими корисними пунктами є блимаючий червоний ліхтар, яскравий світловідбиваючий одяг або жилет безпеки, а також ваша аварійна світлова сигналізація.


Дороги та узбіччя можуть бути небезпечними місцями, тому багато ДТП стається через несправність або інші зупинки транспортних засобів на смузі руху або поблизу неї. Задля безпеки, завжди краще зробити все можливе, щоб уберегти себе й інших, а саме: включити "аварійку", виставити знак аварійної зупинки на правильній відстані, одягнути сигнальний жилет та відійти від автомобіля, поки ви не переконаєтесь, що транспортні засоби, які наближаються, не зачеплять вас. 


Зробивши кілька простих кроків та застосовуючи при необхідності аварійний знак, ви можете значно підвищити безпеку та знизити ймовірність того, що відбудеться вторинна аварія або вас вдарять, коли ви будете припарковані на узбіччі, або знаходитися поблизу транспорту, що рухається. Завжди пам'ятайте що ваша безпека набагато важливіше, ніж безпека автомобіля. 


Related Articles

Related Products

ЗНАК АВАРИЙНОЙ ОСТАНОВКИ КАРТОННАЯ УПАКОВКА

ЗНАК АВАРИЙНОЙ ОСТАНОВКИ КАРТОННАЯ УПАКОВКА

Знак аварийной остановки является обязательным элементом, который должен находиться в механическом т..

150 грн

Знак аварійної зупинки (пластикова упаковка)

Знак аварійної зупинки (пластикова упаковка)

Знак аварийной остановки является обязательным элементом, который должен находиться в механическом т..

180 грн

ЗНАК АВАРИЙНОЙ ОСТАНОВКИ УСИЛЕННЫЙ, ПЛАСТИКОВАЯ УПАКОВКА

ЗНАК АВАРИЙНОЙ ОСТАНОВКИ УСИЛЕННЫЙ, ПЛАСТИКОВАЯ УПАКОВКА

Знак аварийной остановки является обязательным элементом, который должен находиться в механическом т..

280 грн

ЗНАК АВАРИЙНОЙ ОСТАНОВКИ ПЛАСТИКОВАЯ УПАКОВКА

ЗНАК АВАРИЙНОЙ ОСТАНОВКИ ПЛАСТИКОВАЯ УПАКОВКА

Знак аварийной остановки является обязательным элементом, который должен находиться в механическом..

280 грн