• Передмістя Києва, Зазим'є
  • вул. Промислова, 6
  • Пн-Пт с 9:00 до 19:00
  • Сб,Нд с 10:00 до 17:00
avtofishki.com.ua

У скільки обходиться утримання автомобіля в місяць?

  • У скільки обходиться утримання автомобіля в місяць?


Щодня нам потрібно встигнути на роботу, по магазинах, в поліклініку чи спортзал, відвезти дітей в садок або на гурток ... Набагато простіше організувати ці поїздки, якщо є особистий транспорт. Але витрати не обмежуються лише купівлею автомобіля. Потрібно бути готовим до витрат на його утримання. Причому витрати на авто в місяць залежать не тільки від потужності двигуна або манери водіння.


Скільки грошей іде на паливо


Основна частка коштів, що належать до експлуатаційних витрат, йде на заправку автомобіля. Для розрахунку витрат на пальне потрібно врахувати кілька факторів:

  1. Технічні характеристики автомобіля: об'єм двигуна, потужність, тип пального, трансмісія.
  2. Кілометраж. Чим більше ви їздите, тим вище щомісячний чек за паливо.
  3. Місцевість, в якій використовується автомобіль: водіння на трасі обходиться дешевше, ніж їзда по вулицях великого міста. Світлофори і пробки значно підвищують витрата палива.
  4. Стиль водіння. Агресивна манера водіння призводить до зростання споживання пального на 10-15%.

По наших дорогах пересуваються транспортні засоби, що працюють на різних видах палива: бензині, газі або дизельному паливі. З'являється все більше гібридів. Вигідніше утримувати автомобілі, вартість палива для яких дешевше. В даний час в середньому за літр бензину найпопулярнішої марки А-95 автовласник сплатить 50 грн, за 1 л дизпалива – близько 56 грн, за той же обсяг газу – 37 грн.

Припустимо, ви їздите на Volkswagen Golf з об'ємом двигуна 1,6 л і середньою витратою 8 л/100 км. При пробігу 10 000 км на рік тільки на паливо буде щомісяця йти 3300 грн. Якщо у вас, наприклад, дизельний Peugeot Partner Tepee з таким же об'ємом двигуна та пробігом – 3700 грн.


Щомісячні сплати


Якщо ви не мешкаєте в приватному будинку, машину потрібно десь зберігати. Оренда гаража або паркомісця щомісяця «з'їдає» від 500 до кількох тисяч гривень, в залежності від населеного пункту. Ціна зумовлена місцем розташування, розміром й оснащенням гаража. До речі, якщо він далеко, в щомісячні витрати на автомобіль включіть вартість проїзду громадським транспортом.

Автовласники, які залишають машину у дворі будинку, повинні бути готові до того, що витрати на її обслуговування в цілому зростуть, адже на елементах позначиться вплив вологи.

Жителям великих міст слід виділяти кошти на оплату паркування. Наприклад, в Києві тариф становить 35 грн за годину і залежить від зони. Можна придбати місячний абонемент вартістю 5145 грн на місяць.

У Львові за стоянку доведеться заплатити від 5 до 80 грн/год. Абонементні талони обійдуться в 650-4200 грн. У Харкові та Дніпрі ціни не набагато нижче.


Обслуговування та ремонт


Навіть повністю справний автомобіль необхідно обслуговувати і мити. В середньому, водії планують миття машини раз на місяць взимку, а в інші сезони – приблизно раз на тиждень. Вартість послуги на мийці самообслуговування починається від 50 грн. Мінімальний цінник на комплекс послуг автомийки (безконтактна мийка, прибирання салону і лобове скло) – від 160 гривень.


На фото автомеханік складає список послуг з техобслуговування автомобіля та пояснює хід виконання робіт автовласникові


Регулярна діагностика коштує грошей, але допомагає вчасно виявити і починають несправність. На думку фахівців, проходити техобслуговування потрібно кожні півроку або 10 000 км. Процедура включає в себе наступні заходи, заміна таких витратних матеріалів:

  • рідин,
  • фільтрів,
  • масел,
  • свічок,
  • гальмівних колодок;
  • перевірка основних вузлів і систем.

Фіксованих цін на певні послуги немає, оскільки кожне СТО встановлює розцінки з урахуванням якості деталей, марки й моделі автомобіля, рівня обслуговування. Середня вартість ТО в офіційному сервісі становить 2500-4000 грн., але дозволяє запобігти серйозній аварії на дорозі чи дорогому ремонту авто.


Сезонні витрати


Два рази на рік автомобіль потрібно готувати до нового сезону. Як правило, під цим мається на увазі «перевзування». Шиномонтаж (демонтаж – балансування – встановлення) обійдеться в 200-800 гривень. За рихтування дисків окремо доведеться заплатити 200-500 грн.


На фото вид збоку на працівника шиномонтажу, який виконує заміну колеса на автомобілі темно-синього кольору


Середній термін експлуатації коліс – п'ять-шість років. Але якщо був глибокий прокол або ви помітили здуття, надмірний/нерівномірний знос протектора, можливо, купити нові шини доведеться раніше. Вартість однієї починається від 1000 грн (Rosava).

До сезонних витрат також слід віднести купівлю килимків. В ідеалі бажано мати два комплекти автокилимків – для сухого сезону і для вологого/брудного. Не можна забувати й про своєчасну заміну щіток склоочищувача. Нехай їх не доводиться купувати щороку, але вартість цих автоаксесуарів теж потрібно закласти в загальну суму витрат на утримання автомобіля.


Інші постійні витрати


Деякі витрати не залежать від того, як часто використовується транспортний засіб. До них відноситься:

  • автострахування. Власники автомобілів щорічно сплачують страховий поліс ОСАГО. Тарифи починаються від 985 грн для невеликих населених пунктів і від 2000 грн для жителів столиці;
  • набір автомобіліста. Згідно з вимогами ПДР, автомобіль повинен бути укомплектований аптечкою, вогнегасником, тросом і знаком аварійної зупинки. Цей набір коштує від 700 грн. Якщо ви використовували вогнегасник або ліки з аптечки, обов'язково поповніть їхній запас.

Існують і непередбачені витрати – штрафи. Уникнути їх допоможе дотримання ПДР.


Як скоротити витрати на утримання машини


Чи дорого обходиться утримання автомобіля, багато в чому залежить від дій водія. Раціональний підхід допоможе значно знизити щомісячний чек на обслуговування транспортного засобу.

Щоб зменшити витрати, дотримуйтеся наступних рекомендацій:

  1. Проходьте техобслуговування відповідно до вимог заводу-виробника і вчасно усувайте будь-які поломки, щоб не погіршувати ситуацію.
  2. Мийте машину самостійно. Придбайте автокилимки, щоб скоротити кількість хімчисток салону та багажника.
  3. Купуйте літню гуму восени, а зимову – навесні.

Якщо ви досвідчений водій і рідко потрапляєте в ДТП, придбайте страховку із франшизою.


Способи економії палива


Для початку відрегулюйте технічну складову. Проведіть діагностику двигуна. Зношений агрегат використовує на 20% більше палива. Прочистіть форсунки дизеля або інжектора, що регулюють подачу необхідної кількості пального до двигуна.

Слідкуйте, щоб рівень тиску в шинах відповідав нормам, встановленим виробником. На 10% збільшить витрати забруднений фільтр, те ж саме стосується і невідрегульованого розвалу-сходження. На одночасну роботу електроприладів (фар, кондиціонера та інше) піде ще до 40% палива.

Своєчасно перевіряйте гальмівні механізми коліс. Колодки не повинні контактувати з іншими конструктивними елементами. Регулярно очищайте нижню частину кузова.

Не забувайте прибирати зайві речі з багажника та салону автомобіля. Згідно з підрахунками експертів британської асоціації RAC, кожні зайві 50 кг ваги підвищують витрати пального в середньому на 2%.


Манера водіння


На фото автомобіль сріблястого кольору на великій швидкості входить в поворот по заміській дорозі


Щоб економити паливо, доведеться переглянути і свій стиль водіння:

  1. Рухайтеся з постійною швидкістю, без ривків, на високій передачі. При різкому гальмуванні автомобіль втрачає інерцію, а це призводить до зростання споживання пального. Це ж стосується і надмірного натискання педалі газу.
  2. Навіть рухаючись на підйом, не видавлювайте газ до упору.
  3. Дотримуйтесь безпечної дистанції.

Не залишайте машину на холостому ходу. Навіть економічні двигуни споживають більше 1л бензину на годину, якщо автомобіль стоїть на місці.


Висновок


При купівлі автомобіля не варто орієнтуватися лише на індивідуальні переваги, пов'язані з функціоналом – зовнішнім виглядом машини, опціональним оснащенням і так далі. Важливе значення має навіть не вартість авто, адже гроші можна накопичити або отримати в подарунок. Вибираючи між декількома моделями, обов'язково слід брати до уваги вартість володіння: витрата палива, ціну поліса, запчастин і ремонту та інші нюанси. Ці особливості тісно пов'язані з щомісячними фінансовими вкладеннями та не повинні обтяжувати сімейний бюджет.


До речі, зверніть увагу в нашому інтрнет-магазині на килимки для вашого автомобіля. У нас великий вибір бюджетних килимків, а також, відмінне поєднання ціни та якості. Ознайомиться з ізними варіантами можна ось тут: килимки в багажник, гумові та ворсові килимки

Related Articles