• Передмістя Києва, Зазим'є
  • вул. Промислова, 6
  • Пн-Пт с 9:00 до 19:00
  • Сб,Нд с 10:00 до 17:00
avtofishki.com.ua

Що робити якщо примерзли двері в авто?

  • Що робити якщо примерзли двері в авто?

Зимові морози випробовують на міцність не тільки автомобілі, але і нерви водіїв. Іноді просто неможливо потрапити всередину тільки через те, що примерзають двері в машині. Ця халепа може зіпсувати плани, а в ряді випадків навіть деякі елементи транспортного засобу. Але є кілька перевірених способів подолати проблему.


Чому примерзають дверцята авто


Примерзання дверей та замка в машині взимку – часте явище. Найбільше водіїв дратує те, що це трапляється в самий невідповідний момент. Поспішаючи на роботу або відвозячи дитину в школу, вранці ви несподівано можете виявити, що двері намертво примерзли до отвору.

Деякі причини примерзання:

  • після мийки машина залишилася непросушеною;
  • вночі були опади і температура на вулиці впала;
  • в зазори потрапив сніг.


На фото водій намагається відкрити примерзли двері машини, попередньо очистивши автомобіль від снігу


Як показує практика, головна «винуватиця» – різниця температур в салоні та на вулиці. В результаті гумові ущільнювачі примерзають до кузова, а замок замерзає всередині. Погіршує проблему волога, через яку страждають поверхні гумок. Як наслідок, блокується вхід з усіх боків, і замок не відкривається.

Існує декілька ефективних способів відкрити машину. Насправді вирішити проблему самостійно не так вже й складно. Крім того, водіям корисно знати, що не рекомендується робити, а також як не потрапити у подібну ситуацію.


Як потрапити в салон машини


Деякі автомобілісти поспіхом та через відчай забувають, що, коли головні дверцята не піддаються відкриттю, то можна спробувати відкрити пасажирскі двері. Зазвичай ними рідше користуються, тому вони менш схильні до замерзання.

Якщо примерзли двері в машині, та що робити ви не знаєте, скористайтеся багажником. Переконавшись, що замок багажного відділення не замерз, спробуйте потрапити в салон звідти. Слід визнати, що цей спосіб можна застосувати не у всіх автомобілях.

Діставшись до місця водія, запустіть двигун і ввімкніть опалення, щоб прогріти салон. Через кілька хвилин замки відтануть та розблокують замерзлі двері. Однак більшість водіїв, зрадівши, що опинилися в салоні, вирушають в дорогу ще до того, як повністю розмерзнеться механізм закривання замка.


Чого слід уникати


Стикаючись із зимовими неприємностями, недостатньо досвідчені автомобілісти роблять чимало помилок, які легко пошкодять деякі деталі авто. Отже, якщо неможливо відкрити машину, бажано виключити такі «варварські» методи:

  1. Намагатися застосувати силу. Занадто сильний ривок, можливо, допоможе швидко досягти результату, але призведе до небажаних наслідків, наприклад, до деформації двері. Подібні дії завдадють шкоди ручці, замку та гумовим ущільнювачам.
  2. Поливати отвори гарячою водою. По-перше, як тільки вода охолоне, шар льоду стане товщий, тому мороз ще сильніше «прихопить» дверцята. Подібний прийом часто призводить до блокування замка. По-друге, занадто гаряча вода або окріп згубно впливає на лакофарбове покриття. Воно покриється мікротріщинами, в які згодом буде проникати ще більше вологи.
  3. Прогрівати дверцята по периметру за допомогою запальнички. Полум'я спричинить пузиріння покриття, а процедура призведе до передчасного зношування гумових ущільнювачів.

На відміну від новачків, досвідчені водії безумовно знають що робити, коли примерзли двері авто. Вони радять уникати поспіху та користуватися тільки перевіреними засобами.


Методи боротьби з примерзанням


Дехто рекомендуює встановити систему дистанційного запуску двигуна, що дозволяє запрограмувати прогрівання мотору та салону до заданого часу. Але не кожен водій женеться за «розумною електронікою». Хтось заощаджуює кошти, інші остерігаються угону під час прогрівання, треті не хочуть вранці виявити, що акумулятор розряджений. Більшість застосовують автохімію:

  1. Розморожувачі замків. Ці засоби на основі спирту та водовідштовхуючих сполук вважаються найефективнішим рішенням проблеми. Суміш швидко розтопить лід в механізмі обмерзшого замку. Випускається у вигляді рідини чи спрею.
  2. WD-40 або «рідкий ключ». В основі засобу уайт-спірит, СО₂ та мінеральні олії. Проникаючи всередину, суміш руйнує лід і витісняє зайву вологу. Вставивши трубочку в замок і вприснувши рідину, потрібно почекати всього декілька секунд.
  3. Рідина для склоомивача. Її можна перелити у флакон з тонким носиком.


На фото водій використовує розморожувач замка в флаконі з тонким носиком, щоб відкрити замок автомобільних дверей


Пам'ятайте, що аерозольні препарати ефективніші за звичайні розморожувачі, а засоби в флаконі з тонкою трубочкою або носиком легше впорснути в замерзлий замок або дверний отвір.

Не варто захоплюватися «ведешкою» чи іншою спеціалізованою автохімією, тому що їх залишки можуть вбирати пил. Після використання хімічних розморожувачів бажано прочистити серцевину замка.


Народні методи


Деякі водії зі стажем застосовують народні методи, якщо під рукою немає автохімії. Ось три доступних способи, які допомагають відкрити примерзлі дверцята машини:

  1. Побутовий фен для волосся. Струмінь гарячого повітря слід періодично направляти на примерзли ділянки, але так, щоб не пошкодити фарбу. Середнього режиму досить, щоб прогріти замок.
  2. Спирт або одеколон. Якщо в сумці є флакон з парфумами або туалетною водою, розпиліть його в щілини дверей.
  3. Тепла вода з сіллю або оцтом. Цей розчин обережно ллють на місце примерзання, щоб відігріти замерзлі ущільнювачі та замок. Після запуску двигуна потрібно включити обігрів. Хтось наливає воду в пластикову пляшку і прикладає її до дверей.

Якщо ви використовували воду, не забудьте обробити механізм замка водовідштовхувальним засобом і прибрати вологу з ущільнювачів, наприклад, сухою ганчіркою чи туалетним папером.


Як запобігти замерзанню


Безумовно, засіб для розморожування допоможе, якщо він зберігається вдома або в сумці, а не в бардачку автомобіля. Використання фена або теплої соленої води також має означати, що ви перебуваєте поруч з будинком або іншим місцем, де можна добути воду/електрику. Але щоб зменшити ризик обмерзання дверей, коли ви далеко від цивілізації, корисно прийняти профілактичні заходи:

  • взимку після миття машини ретельно очищуйте і просушуйте ущільнювачі та серцевини замків, залишивши дверцята автомобіля відкритими 10-15 хвилин. Чим менша різниця температур між вулицею та салоном машини, тим краще. Щоб прискорити процес просушування, можна скористатися компресором для підкачки шин, продуваючи повітрям замкові щілини й периметр дверцят;
  • застосовуйте рідини або мастила від примерзання. Простий і ефективний варіант для профілактики – силіконова змазка, стійка до низьких температур. Нею рекомендується обробляти замкову щілину, петлі, а також ущільнювачі капоту та багажника.


На фото водій використовує силіконову змазку на ущільнювач автомобільних дверей, щоб уникнути їхнього примерзання взимку


Для змазування ущільнювачів дверей також використовується звичайний гліцерин з аптеки, жирний дитячий крем, солідол. Майте на увазі, що останній засіб може забруднити одяг.


Висновок


Наші прості рекомендації допоможуть швидко впоратися з неприємною ситуацією на зразок замерзання дверей транспортного засобу. А періодична профілактика до настання холодів дозволить легко відкривати автомобіль в будь-яку погоду.

Сучасні виробники розробили цілий спектр ефективних водовідштовхувальних засобів, які зручні та прості у використанні.


Related Articles