• Передмістя Києва, Зазим'є
  • вул. Промислова, 6
  • Пн-Пт с 9:00 до 19:00
  • Сб,Нд с 10:00 до 17:00
avtofishki.com.ua

Як правильно зарядити автомобільний акумулятор?

  • Як правильно зарядити автомобільний акумулятор?


Взимку у багатьох водіїв виникає проблема з запуском двигуна. У 70% випадків в цьому «винен» розряджений акумулятор. Деякі автовласники, бажаючи уникнути подібного ризику, здають старі батареї скупникам і купують нові. Але більшість водіїв просто їх підживлюють. Щоб АКБ прослужила 4 - 5 років, потрібно знати, як зарядити акумулятор автомобіля.



Як визначити, що АКБ розряджена


Найменше проблем виникає у власників акумуляторів нового покоління. Ці пристрої оснащені датчиком рівня заряду і показниками щільності електроліту. У необслуговуваних моделях простіше є світловий індикатор. Коли горить зелене світло, причин для занепокоєння немає. Червоний нагадує про те, що потрібна зарядка і необхідно зарядити акумулятор автомобіля.

Якщо автомобіль обладнаний АКБ старого типу, власник може визначити рівень заряду трьома способами:

  1. Оцінити показники бортових приладів. У разі достатнього заряду АКБ при спробі завести машину сигнал «батарея» включається і тут же гасне. Якщо лампочка не вимикається, значить, заряд низький.
  2. Виміряти щільність електроліту за допомогою ареометру. Про повний заряд свідчить щільність 1,28 г/см³, про розрядці - 1,1 г/см³.
  3. Перевірити пристрій мультиметром або навантажувальною вилкою. Для цього потрібно під'єднати прилад до виходу АКБ і дати навантаження, наприклад, включивши дальнє світло або габарити. Показник менше 11,2 В говорить про те, що накопичувач енергії розряджений. При запуску двигуна ця цифра повинна бути не нижче 9,5 В.


На фото автомастер перевіряє заряд автомобільного акумулятора за допомогою мультиметра, на дисплеї якого показано 12.78 вольт


Доцільно використовувати тільки вольтметри високої точності, адже заряд АКБ вимірюється в десятих частках Вольта. Отже, похибка пристрою повинна становити не менш як 0,1%.


Термін служби акумуляторів


Як правило, термін експлуатації сучасних акумуляторів становить 2-3 роки або 70 000 км. Звичайно, деякі моделі служать і довше, але після 5-6 років ризик одного разу зранку не завести машину різко зростає. Тому, вирушаючи в довгу дорогу, бажано замінити старий акумулятор.

Є кілька причин, чому АКБ «сідає»:

  1. Корозія. Іржа руйнує металеві пластини.
  2. Коротке замикання.
  3. Глибока розрядка. Утворення кристалів сульфату свинцю впливає на параметри роботи АКБ. До того ж в результаті глибокого розряду температура замерзання електроліту підвищується до -5 ° С. Лід пошкоджує внутрішні елементи приладу, тому відновити роботу пристрою неможливо.
  4. Перезарядка батареї. Якщо «переборщити» з зарядкою, вода швидше випарується з електроліту.

Таким чином, термін служби АКБ може продовжити належна експлуатація та знання того як правильно зарядити акумулятор автомобіля.


Як зарядити акумулятор автомобіля


Процес зарядки акумуляторних батарей починається з підготовки. Для початку слід протерти пристрій від пилу і від'єднати клеми.


На фото автомастер виймає автомобільний акумулятор з машини для того щоб його зарядити


Проаналізуйте стан електроліту. Переконайтеся, що немає ознак його протікання або «википання». Відкривши пробки, оцініть рівень рідини і при необхідності долийте дистильованої води. Надлишку можна позбутися за допомогою шприца або груші. Врахуйте, що електроліт повинен бути абсолютно прозорим. Його потемніння або наявність пластівців — ознака, що батарея непридатна до зарядки.

Існує 3 способи як зарядити акумулятор автомобіля:

  1. Постійна напруга. Цей метод безпечний для пристрою і не вимагає постійного контролю з боку водія. Індикатор повідомить про закінчення процесу зарядки. Напруга становитиме 14,4 В.
  2. Постійний струм. Цей спосіб передбачає постійний контроль користувача, адже потрібна корекція сили струму на рівні 1/10 від ємності батареї. Під час останньої фази зарядки електроліт в банках «закипає», виділяється газ, тому потрібно бути дуже обережним.
  3. Комбінований метод. Батарея спочатку заряджається постійним струмом, а потім — постійною напругою.

Третій спосіб найбільш популярний серед автомобілістів. І це зрозуміло: участь людини не потрібно, оскільки процес автоматизований аж до самостійного відключення при повній зарядці акумулятора.


Скільки часу триває зарядка АКБ?


Однозначно відповісти, скільки годин доведеться виділити на процедуру, неможливо. На тривалість зарядки автомобільного акумулятора впливають, зокрема, такі фактори:

  • рівень розрядки,
  • спосіб зарядки,
  • вік і якість АКБ,
  • якість зарядного пристрою.

Найправильніше було б орієнтуватися на дані амперметра, індикатора зарядного пристрою або самої батареї, якщо вона їм оснащена.

Якщо застосовується метод постійної напруги, слід враховувати показники амперметра. Коли стрілка приладу опускається до нуля, це свідчить про повну зарядку. Зазвичай цей процес займає добу. Шляхом зміни значення напруги його можна прискорити або продовжити.

Розрахувати час повної зарядки АКБ методом постійного струму допоможе формула: ємність батареї розділити на значення струму заряду і помножити на 1,2. Як правило, цей спосіб дозволяє повністю зарядити батарею за 10-12 годин. Чим нижче сила струму, тим більше часу піде на підзарядку акумулятора і навпаки.


Експрес-зарядка АКБ


Не завжди у водія є можливість повноцінно зарядити батарею. Часто буває, що транспортний засіб не заводиться, наприклад, вранці, коли потрібно поспішати на роботу. У цьому випадку багато хто задається питанням, скільки потрібно заряджати акумулятор, щоб завести машину.



Для експрес-зарядки потрібно виконати кілька дій:

  • від'єднати клеми АКБ;
  • підключити затискачі зарядного пристрою, не забуваючи про полярність;
  • виставити на максимум регулятор струму;
  • через 15-20 хвилин від'єднати зарядний пристрій.

Цей спосіб не рекомендується використовувати часто, так як він скорочує термін служби батареї.

Іноді водії змушені «прикурювати» батарею від акумулятора іншої машини. Триває ця процедура від 2 до 10 хвилин. Вона небезпечна і не дозволена виробниками автомобілів.


На фото взимку проводиться зарядка акумулятора одного автомобіля від акумулятора іншого авто. Дві машини стоять поруч


Якщо в екстремальних умовах іншого виходу немає, переконайтеся, що ваш акумулятор і батарея-донор повністю справні. Використовуйте для «прикурювання» спеціальні кабелі і не чіпайте їх руками в процесі підзарядки. Не можна вдаватися до цього способу при температурі нижче 15°С. Врахуйте, що при неправильному поводженні ваше авто можуть зняти з гарантії або страховки.


Правила безпеки при зарядці автомобіля


Отже, як зарядити акумулятор автомобіля? Завжди віддавайте перевагу повноцінної зарядці батареї. Повний заряд краще зберігає працездатність акумулятора, і продовжує термін його служби. Крім того, враховуйте техніку безпеки, особливо працюючи в домашніх умовах:

  1. Одягайте хімічно стійкі окуляри та рукавиці.
  2. Проводьте зарядку в добре вентильованому нежитловому приміщенні. Під час зарядки виділяються отруйні речовини, наприклад, арсин і сірчистий газ, які осідають на поверхнях і ще довго продовжують отруювати користувачів.
  3. Не паліть у приміщенні з акумулятором, що заряджається, не використовуйте відкритий вогонь та прилади, що продукують іскри. В процесі зарядки виділяється водень, який утворює вибухонебезпечну суміш з киснем.
  4. Забезпечте запобіжником мережу, що живить зарядний пристрій. Він відключить живлення в разі короткого замикання.
  5. Заборонено заряджати батарею при температурі вище 35°С. При певних температурах щільність електроліту змінюється.
  6. Слідкуйте, щоб не перезарядити АКБ. Через це вона перегрівається і «закипає».
  7. Час від часу контролюйте, що відбувається з акумулятором в процесі підзарядки.

Зверніть увагу, що спочатку треба приєднати клеми зарядного пристрою до батареї, і тільки потім включати його в мережу.

Якщо всього через кілька днів після підзарядки батарея знову «сідає», буде потрібно діагностика АКБ і системи електрообладнання машини. Можливо, акумулятор пора замінити або автомобіль його не заряджає.


Related Articles