• Передмістя Києва, Зазим'є
  • вул. Промислова, 6
  • Пн-Пт с 9:00 до 19:00
  • Сб,Нд с 10:00 до 17:00
avtofishki.com.ua

Підготовка акумулятора до зими

  • Підготовка акумулятора до зими


Автомобільні акумулятори не полюбляють холоду. Ви тягнетесь з ключем від автомобіля, щоб його завести, а він не заводиться. Чим холодніше стає, тим акумулятори стають більш вразливими. Навіть потужна, повністю заряджена батарея не буде відчувати себе на 100%, якщо температура значно “за бортом” знизиться. І якщо ваш акумулятор заряджений лише наполовину, при -12° С він вже почне промерзати . Якщо ви живете в північних областях України то, ймовірно, бачили не один замерзлий акумулятор. Похолодання, фактично, загрожують кожній АКБ. Тож, що робити? Як підготувати АКБ до зими?


Перевірте акумулятор


Це можна зробити двома методами. По-перше, на СТО. Поїдьте до найближчої станції технічного обслуговування і попросіть перевірити акумулятор (а ще на додачу й генератор). По-друге, самостійно. Для цього потрібно мати вольтметр. Бажано вимірювати напругу АКБ принаймні через 10 годин після зупинки авто, і при цьому зняти хоча б одну клему щоб роз'єднати електричний ланцюг. Якщо АКБ “жива”, вольтметр має показати не менше 12,5 Вольт.


На фото автолюбитель з вольтметром в руках. Він перевіряє чи заряджений акумулятор


Чи потрібно підзаряджати акумулятор взимку?


Так, потрібно. Але також, не зайвим буде водіння, кожного дня по 10 хвилин або довше. Їзда за кермом щодня, запобігає холоду. Ваш двигун нагріває акумулятор під час руху. Це такі собі «фізичні вправи» для АКБ, адже в цей час ви підтримуєте рух кислоти, що, в свою чергу, підтримує заряд.


На фото скручені шнури для підзарядки АКБ червоного та чорного кольору. Вони лежать біля автомобільного акумулятора, який знятий з машини і знаходиться в приміщенні


Однак, коли двигун не запускається з “пів оберта”, це рання ознака того, що ваш акумулятор розряджається. І в такому випадку, водіння не допоможе повернути до життя розряджений акумулятор.


Місце парковки автомобіля


По можливості паркуйте свій автомобіль в гаражі. Адже як правило, акумулятор замерзає від низької температури. Якщо температура навколишнього середовища впаде занадто низько, тоді вона буде дуже агресивною і може “вбити” батарею. Тож намагайтесь залишати авто в гаражі, біля теплих будівель, у приміщеннях з великою кількістю прямих сонячних променів, які зігріють кузов автомобіля.


Чим слабший акумулятор, тим теплішим він має бути, щоб завести автомобіль.


Повністю заряджений акумулятор може витримувати неймовірно низькі температури. Але ця сила зникає, якщо ваш АКБ не повністю заряджений. Якщо ваша батарея заряджена лише наполовину, протягом ночі, якщо температура сильно опуститься, вона може перетворитися на крижану брилу.


На фото водій підєднує шнури для підзарядки АКБ червоного та чорного кольору до автомобільного акумулятора, який міститься під капотом машини


Підготуйте свій акумулятор до зими


Зима вбиває автомобільні акумулятори — якщо ви або ваш механік першими не виявите його слабкість. Окрім підзарядки АКБ, можна подбати про теплоізоляцію акумулятора. Загорніть автомобільний акумулятор в термокейс.


Підігрівачі АКб, термокейси, сумки для аккумуляторів — вони мають багато назв, але всі вони є теплозахисним покриттям для вашої АКБ.


У крайньому випадку ви можете накинути на акумулятор сухий товстий рушник після того, як проїдете достатньо, щоб двигун прогрівся. Як тільки ви припаркуєтеся, покладіть рушник на акумулятор — і додаткове покриття збереже тепло двигуна. Просто не забудьте видалити рушник, перш ніж знову запустити двигун.


Зарядка автомобільного акумулятора взимку


Коли температура падає майже до нуля, пристрій для підтримки акумулятора або зарядний пристрій може не справитися зі своїм завданням. Але це не вина зарядного пристрою. Справа в тому, що температура занадто низька.


Підзарядка акумулятора — гарна ідея в будь-який час року, щоб продовжити термін його служби. Однак це непросто, коли температура становить -15° С. Щоб зарядити акумулятор при такій низькій температурі, потрібно буде: або більше напруги, або більше годин. Отже висновок такий: чим холодніше, тим важче заряджати акумулятор.


На фото підзарядка акумулятора в приміщенні


Як же тоді заряджати акумулятор взимку? Знайти тепле приміщення, почекати декілька годин (близько п’яти), щоб АКБ нагрілась, а тоді підзарядити її. Інакше є ризик вибуху або пошкодження акумулятора. При якій температурі вносити акумулятор додому кожен вирішує сам. Але це актуально, якщо ви хочете його підзарядити або машина буде на морозі більше, ніж один-два дні


Переконайтеся, що ваш акумулятор готовий до зими


Повністю заряджені акумулятори протистоять холоду краще, ніж слабкі, напіврозряджені АКБ. Тому перед початком зимового періоду перевірте ваш акумулятор в сервіс або самі, в якомі він стані, та застосуйте поради які подовжать строк його служби.


Related Articles